Grönvit ångest på flera håll

Real Betis ute ur La Liga efter gigantisk dramatik och den ångest som fanns runt om på läktarna kändes djupt, djupt inne i min fotbollsälskande själ. Att åka ut på inbördes möten är inte en känsla man skulle önska sina värsta fiender. Den känslan lindras ju knappast av att de grönvita (vilket iofs är skäl nog att känna sympati för dom) helt enkelt hör hemma i högsta serien, precis lika mycket som Newcastle hör hemma i Premier League. Men världen är orättvis, vilket gång på gång visas i fotbollsvärlden...

Mest kommer La Ligas kanske hetaste derby, Betis - Sevilla, att saknas.

-------

Zlatan skytteligavinnare i Serie A. Tror inte jag själv ens förstår hur stort det är. Har någon svensk ens varit nära att ta hem en skytteligatitel i någon stor liga sedan färg-TV:n lanserades?

-------

Örgryte - Djurgården: 0-0. Någon som är överraskad?

Hade inte sett en hel match med Öis tidigare i år och jag måste säga att det var chockerande att se hur bedrövligt usel kvalitet några av de rödblå spelarna håller. Med spelare som t.ex. Danny Ervik och Martin Dohlsten i startelvan är det ju inte konstigt att de bara lyckats ta poäng mot BP och Dif. Som Percy Nilsson sannolikt hade sagt om han varit involverad i Öis; "Det här duger inte, jag får köpa sju nya spelare"...

Bäcksvart på Råsunda

0-1 och fullständigt chanslösa...

Efter att ha sett Barcelona klara sig utmärkt utan sina ytterbackar i Champions Leaguefinalen hade man hoppats att Bajen även de kunde visa att det fanns andra spelare som kunde gå in och prestera. Tyvärr var dessa förhoppningar för högt ställda skulle det visa sig. Monteiro var ingen Sylvinho och Törnstrand var framförallt ingen Puyol...

Nu ska förlusten inte skyllas på de vikarierande ytterbackarna, för hela laget agerade i princip som ett juniorlag, men nog inbillar jag mig att matchbilden hade kunnat se lite annan ut med en vilt kämpande Traoré och en frejdig Emil på kanterna?

Det är en stor gåta för mig hur Freddy Söderberg kunde få spela med Paulse tillbaka från avstängningen. Jag har sagt det förut och jag säger det igen; Freddy håller inte på den här nivån. Har man som enda krav att en anfallare ska jobba hårt och springa mycket kan man lika gärna slänga in Malin Ewerlöf-Krepp på topp. Har svårt att se att en spelare som t.ex. Christer Gustafsson i HTFF skulle göra sämre ifrån sig i A-laget, så nog är det väl då bättre att isf låta en utvecklingsbar egen produkt få spela?

Det finns så många moment av besvikelse i matchen som man kunnat rabbla upp här, men jag väljer ut två godbitar som båda uppstod under stopptiden när Bajen jagar en kvittering:

- Hela laget är i princip uppflyttat på offensiv planhalva med endast ett fåtal minuter kvar att spela och Bajen har bollen under kontroll i backlinjen. Det rationella alternativet i det läget hade varit att lämna över bollen till spelaren med känsligast fot (läs: inte Monteiro) som kunde slå upp bollen mot exempelvis Nathan Paulse eller Igor Armas för nickskarv. Det icke-rationella alternativet vore att utan press från AIK-spelare passa på att förbättra sidledspass-statistiken genom att bedriva ett kortpassningsspel mellan backlinjespelarna i en halvminut för att slutligen sjabbla bort bollen till inkast för motståndarlaget. Vilket alternativ Bajen valde behöver väl inte ens nämnas?

- Med 30 sekunder kvar av tilläggstiden får Bajen en frispark på offensiv planhalva. Hela laget inklusive målvakt Björklund är uppflyttat i offensivt straffområde. Fram kliver den forne frisparkskungen Lolo Chanko, som med en sista spark har ett gyllene läge att vaska fram en sista målchans... Men han fick inte ens in bollen i straffområdet. Visst är det sådant som händer, spelarna är bara människor etc, men det har hänt så många gånger nu under vårsäsongen. Har Lolo tappat känslan i sin högerfot eller är det bara glöden han tappat?

-------

Mitt i allt mörker är det dock glädjande att se en spelare som Maic Sema ta för sig (återigen, efter sina pigga inhopp den senaste tiden) på det sättet han gjorde igår. Han har alla förutsättningar att bli en favorit på Söderstadion under hösten.


Bajen gör en Barca?

Rubrik från fotbollskanalens hemsida idag: "Rösta och diskutera: Är Barca värdig mästare?"

Vad finns att rösta om, vad finns att diskutera?

Manchester blev fullständigt mosade, det såg med andra ord ut som de flesta gånger förut under säsongen när Barcelona spelat. Det måste vara oerhört frustrerande som motståndare att jaga boll till förbannelse. Och när bollen väl vinns, då gäller det för guds skull att göra något vettigt med den, för spelas den bort innebär det oftast ett par minuter till med bolljagande.

Nog märktes det däremot att Barcas ordinarie ytterbackar var avstängda/skadade. Det var inte alls samma fart längs kanterna, men när Xavi, Iniesta och Messi är på humör finns det ju liksom anfallsalternativ så det räcker.

2-0-målet var ju så vackert att man nästan trillade ur soffan.

-------

Hoppas Bajenspelarna tittade på finalen igår och såg att det minsann går att prestera utan ordinarie ytterbackar...

Ikväll väntar AIK på Råsunda, en match som på förhand känns relativt öppen trots att gnaget tydligen är stora favoriter. Om åtminstone några av de grönvita spelare som testas på uppvärmningen kan komma till start finns det goda möjligheter för det nederlagstippade Bajen att kunna slå tillbaka ett lag som i de senaste omgångarna imponerat mer i tabellen än på plan. Totalförnedrade mot Gefle sist där de inte lyckades mäkta med ett endaste skott på mål.

En faktor man absolut inte ska förbise är att Bajen haft två fler vilodagar än gnaget och med tanke på hur slitna de sistnämnda tydligen såg ut mot Gefle tror jag att Bajen kan mala ner "motståndarna" (hej Micke Stahre) om de bara kan hålla tätt i början. Ett mål kommer räcka väldigt långt i detta derby.

I övrigt känns det väldigt mycket som inför höstderbyt 2006. Bajen totalt nederlagstippade den gången mot ett på Råsunda obesegrat AIK. Ni kanske minns? Hemmalaget blev fullständigt överkörda och de två målen av Sebastian Eguren hade kunnat vara många fler med rätt utdelning. Man kan hoppas kvällens match utvecklar sig på ett liknande sätt, fast med rätt utdelning...

-------

Oddset på Markus Jonsson som förste målskytt är väl som vanligt lågt när det vankas derby på Råsunda. Hoppas domare Jonas Eriksson har bättre koll på nerverna än vad Martin Hansson hade förra året, som då helt missförstod gnagets banderoll "a time for heroes".

Champions League-final utan "champions"

Ikväll är Europas ögan riktade mot den eviga staden. Det var tretton år sedan finalen i den s.k. mästarturneringen senast gick på Stadio Olimpico och det är med glädje man ser tillbaka på den matchen, Juventus - Ajax. En av kvällens aktörer som förmodligen inte har lika positiva bilder från den kvällen är Manchester Uniteds sista utpost. I straffsparksläggningen som fick avgöra finalen visade italienarna nämligen prov på en närmast tysk effektivitet och lämnade Van der Saar fullständigt maktlös i målet.

Denna final följer en trend som varit under detta decennium. Inte någon gång under 2000-talet har två regerande ligamästare mötts i finalen, vilket ju faktiskt säger en del om denna turnering. Vad jag tycker om det och vad som bör göras har jag behandlat förut, så det behöver jag inte fortsätta tjata om här. När en ligatvåa som detta Barca går till final kan man väl dock ha lite förbiseende med det. En mer värdig final har ju inte skådats på år och dagar.

Matchen då? Tyvärr är min favorit Dani Alves borta i Barcelona, ett oerhört avbräck. Fletchers avstängning jämnar förvisso ut det lite, men just Barcas högerkant har varit det enskilt ljuvligaste inom Europafotbollen i år och det är synd att den inte får chansen att visa upp sig på den riktiga "examensdagen". Tyvärr lutar det nog lite åt United ikväll, just pga avstängningsläget, men jag hoppas såklart att jag har fel. Denna årgång av Barcelona är verkligen värd att plocka hem allt som går att plocka hem.

-------

Bajens överklagan på avstängningen av Charlie Davies ska nu äntligen tas upp. Men först på fredag, dagen efter matchen mot AIK, då han redan avtjänat tre matcher av de fem han från början dömdes till. Varför är man inte överraskad?

Låt säga, rent hypotetiskt, att riksidrottsnämnden nu skulle komma fram till att ett straff på två matcher är rimligt för förseelsen, vad händer då? Får Hammarby ekonomisk kompensation? Får de ett frikort att använda vid valfri avstängning, ungefär som "slipp ur fängelset" i monopol? Eller får de kanske bara ett enkelt "förlåt oss"-kort och en aladdin-ask? Nej, jag skulle nog tippa på att de aldrig skulle erkänna en sådan fadäs, utan istället gå ut offentligt med att de var eniga om ett straff på tre matcher...

Lagerbäcks icke-skräll

Så var truppen till EM-kvalmatchen mot Danmark uttagen och ni som trodde förbundskapten Lagerbäck skulle ha några ess i rockärmen hade fel, precis som vanligt.

Till Lagerbäcks försvar ska det erkännas att det inte finns en uppsjö av kvalitetsspelare att välja mellan i det här landet även om man lätt skulle kunna tro det när man lyssnar på den allmänna opinionen, men Markus Rosenberg?!

Förmodligen skulle det krävas att Rosenberg söp till ordentligt på en samling, alternativt gjorde en "Den Ouden" och låg med Lagerbäcks dotter för att han skulle bli av med sitt frikort till landslaget. Att aldrig någonsin ha gjort en bra landskamp, att nyligen ha spelat en UEFA-cupfinal där man gjorde sig själv till åtlöje inför hela Europa, eller att ha haft en usel säsong i bundesliga bakom sig räcker ju uppenbarligen inte för att spela sig ur "sekten".

Vem skulle då med istället för Rosenberg? Ja, vem som helst. Hysén har haft en hysterisk form i allsvenskan, Toivonen har gjort bra ifrån sig i Holland, t.ex.

Nu är det som tur är platsen som tredje- eller fjärdeforward som här diskuteras så någon större inverkan på resultatet mot Danmark har det såklart inte, men nog sänder det ut dåliga signaler till spelare som förtjänar platsen bättre?

Fuck you, it's over



Vet inte om man ska bli ledsen eller arg...

Legenden Paolo Maldini gjorde alltså sitt sista framträdande på San Siro igår eftermiddag efter 24 (!) år i Milantröjan, men hur sentimentalt det än blev så fick historien ett ovärdigt slut. Fotbollsvärldens största gentleman, mr Fair Play, som aldrig någonsin har gjort en ond eller osportslig handling vare sig på planen eller utanför, pekade finger åt sin egna publik. Och vem kan klandra honom för det?

Mitt under Maldinis ärevarv efter matchen vecklar en del i publiken ut en gigantisk tröja med Franco Baresis namn på samtidigt som de sjöng "det finns bara en kapten". Nog för att Baresi måste klassas som en legend även han, men för mig som tillhör den lite yngre generationen så är han fortfarande mannen som gav uttrycket "att göra en säsong för mycket" ett ansikte. Under det sista året hade han förmodligen blivit varvad av Daniel Tjernström i ett hundrameterslopp. Maldini har otroligt nog hållit klassen ända in till slutet och han lägger av medan han fortfarande är en riktigt bra fotbollsspelare. Där hade många andra haft en del att lära...

En av de sista bilderna av tidernas största gentleman blev nu ett pekat långfinger upp mot läktaren.

Även om det egentligen är emot allt vad Maldini står för och är, så borde han få en sista avskedsmatch. Då kunde man hoppas att alla Baresi-lovers stannade hemma och lät Paolo Maldini få ett värdigt avsked.

Alla hatar oss

Jag vet att det förmodligen börjar bli en aning tröttsamt att lyssna på mitt ständiga prat om att domarna kollektivt jobbar emot Hammarby, men nu lyckades jag även komma över siffror på att det faktiskt stämmer. Mycket intressant! Nu är det förvisso inte bara Hammarby som behandlas här, men en fingervisning ger det ändå.

För er som inte orkar klicka på länken kan jag säga att det där har gjorts en jämförelse mellan Stockholmslagen och övriga allsvenska lag under åren 2006-2008 på hur många matchavgörande domslut de har haft för respektive emot sig. Resultatet är slående. Stockholmshatet finns överallt.

I kolumnen "straffar för" kan det tyckas att fördelningen är jämnt fördelad mellan Stockholmslagen och de övriga lagen, men om man då har i åtanke den mängd straffar Solnalaget brukar bli tilldelade varje år så blir ju den statistiken aningen missvisande om ser det enbart ur ett Bajenperspektiv.

Nu fattas bara att någon tar tag i detta och mailar domarbasen Bosse Karlsson...


Ny poäng

Vice ordförande i diciplinnämnden Staffan Anderberg gästade TV4-studion innan matchen i eftermiddags, men de som hoppades att få några tydliggöranden i Davies-fallet blev nog besvikna. Det mest häpnadsväckande var svaret på frågan om de hade tillgång till andra bilder än de som visats i TV och som man nästan behöver förstoringsglas till för att överhuvud taget se Davies och Almebäck. Svaret; "Det kan jag inte svara på". Varför inte då Staffan? Om jag ska gissa varför så är det för att det helt enkelt inte finns några andra bilder. Synd att inte Lundh och Hussfeldt försökte pressa honom lite till på den punkten.

Tur för Anderberg att han inte är ett känt ansikte. Då hade det nog inte blivit ett roligt besök på Söderstadion...

-------

0-0 i matchen får sägas vara relativt rättvist, men med Charlie på topp är jag övertygad om att det istället hade blivit en trepoängare. Att Freddy Söderberg inte riktigt räcker till på den här nivån torde ha framgått med all tydlighet vid det här laget. Något mer än en "hårt arbetande anfallare" blir han nog inte tyvärr...

En bra möjlighet att ta tre poäng hade vi även fått om inte Castro-Tello hade blivit berövad en straff i första halvlek. Visserligen vidrör bollen Bahne i Halmstadsmålet innan fällningen, men stupar Hammarbyspelaren inte i backen där så är det ju faktiskt öppet mål. Varför får jag känslan av att om Halmstad haft hemmaplan och Poppen fällt en hemmaspelare, så hade domaren istället pekat på straffpunkten?

-------

Grattis Wolfsburg!

Kapten Hansson ute på segeltur

Match mot Halmstad i eftermiddag, det tidigare formlaget som nu verkar vara helt ur slag. Att vi får möta dom vid den tidpunkten kanske det är en del i den trend som verkar råda just nu med flyt och stolpe in? Man kan ju hoppas. Annars vore det ju typiskt Bajens tur om de skulle få ordning på spelet just idag...

-------

Fick den här youtubelänken skickad till mig av Ola och som en del i min kampanj "byt ut dig själv, Petter" bara måste detta spridas till omvärlden. Alla som läst bloggen eller har pratat fotboll med mig är nog väl bekanta med den fotbollsmässiga avsky jag känner inför Petter Hansson, de långsamma vändningarnas okrönte konung. Det är ett hån mot hela den moderna fotbollen att denne man överhuvudtaget får beträda en fotbollsplan på högre nivå än div 5. Titta bara på hans ingipande en minut in i klippet och skåda själva. Intressant att notera i övrigt är att han av någon anledning nästan är inblandad i Nantes samtliga farligheter framåt...

Och det är ju direkt inte första gången Hansson blir bortvänd på det här förnedrande sättet. Påminner situationen inte väldigt mycket Nordirlands 1-1-mål på Råsunda i EM-kvalet senast? Eller Spaniens segermål i gruppspelsmatchen i EM förra sommaren? Har en känsla av att det heller inte är sista gången det kommer finnas anledning att återkomma till vår käre Petter Hansson. Jag bara ber och hoppas det inte sker i samband med landslaget.

Världen - Bajen 0-1

Vilken sanslöst skön seger mot BP igår! Det var så långt ifrån snyggt som det bara går att komma, men det känns som om det faktiskt är skit samma som det är just nu. Härliga scener utspelade sig direkt efter slutsignalen med en vilt jublande Tony G som slog handen mot klubbmärket. Varje seger känns för tillfället som en Champions League-titel.

Man kunde ju ha hoppats att medias Bajenhets skulle ha lättat en aning efter denna seger, men nja... Idag skrivs det om att även Urban Rybrink och Peter Thunell får lämna Hammarby. Klubben består väl snart bara av VD Andersson och hans kontorsrum...

-------

Dif möter Trelleborg borta ikväll, en match som om Bajen hade spelat den hade hetat "ödesmatchen". Blåränderna har nu fyra poäng upp de grönrandiga med endast tre matcher kvar innan uppehållet och när serien sedan startar om i juli väntar Kalmar, Helsingborg och Elfsborg x2. Det vill nog till att de innan dessa matcher ligger över strecket, annars lär nog de krisrubriktörstande tidningarna få en del att gotta sig i under sommaren.

Komplotter och ny kändisspotting?

Riksidrottsnämnden kommer tvärtemot vad som tidigare sagts alltså behandla Bajens överklagan om Davies och Paulses avstängningar innan kvällens match mot BP. Om nämnden får för sig att skjuta upp beslutet kan de båda medverka ikväll, något som sannerligen kan behövas. Det lär väl knappast hända att avstängningarna hävs helt, men om de inte tar bort åtminstone en match på Paulse och två på Charlie kommer jag, till min Djurgårdsflickväns stora förtret, börja hävda att RIN gått med i komplotten för att få ut Bajen ur allsvenskan...

-------

Ibland blir man bara så trött... Vad fick man höra när man vid frukosten i morse tittade på svt-sporten?

"Nu växer krisen i Hammarby. Lasse Eriksson får lämna sin post"

"Nu växer krisen"?! Varför tror dom Lasse Eriksson får gå? Han sägs ju upp just för att klubben ska kunna ta sig ur den ekonomiska krisen. Suck, svensk sportjournalistik...

-------

Tror förresten jag såg Roberto Donadoni kliva av bussen vid Flemingsbergs centrum i förmiddags. Det som möjligtvis skulle tala för att det inte var Napolis tränare jag faktiskt såg var att han bar en gult rutig kavaj som inte riktigt var av italienskt snitt. Sedan hade han även en frisyr som var aningen längre än den jag minns Donadoni ha. Hmm...nåja, Robertos okände tvilling var det hursomhelst. Sinnessjukt lik!

------

Kämpa Hammarby!

Första offret

Fotbollschef Lasse Eriksson får alltså gå. Tråkigt på en genuin bajare och en så genuint trevlig människa, men man får hoppas han kan komma tillbaka när det sjunkande skeppet Hammarby (förhoppningsvis) är över ytan igen...

Den bespottade och ifrågasatte "förhandlingschefen" Thomas Andersson tar nu istället över hans arbetsuppgifter. Är det han som nu också ska förhandla med Lasse om avgångvederlag måntro?


Bye bye Ranieri...


Kanske blir det mer av den här varan nästa år?


Det tog inte lång tid...

Ranieri sparkas alltså och en gammal Juve-legend tar över, åtminstone fram till sommaren. Inte Antonio Conte, men däremot en annan ur samma Champions League-vinnande generation, nämligen mittbackshårdingen Ciro Ferrara. Om nu inte Ferrara tar över permanent efter säsongen så förstår jag dock inte riktigt vitsen med ett tränarbyte med endast två matcher kvar i ligan? Säsongen är ju  körd för de svartvita i vilket fall som helst. Inte hade väl Ranieri hunnit förstöra så mycket på två veckor?  

Konspirationsteorierna väcks till liv

Fotbollsförbundets diciplinnämnd har sagt sitt i Davies-fallet. Fem matcher blev straffet! Fem matcher! Som om det inte räckte slängde de på två matcher till på Nathan Paulse, ett på tok för hårt straff även det.

På förbundets bilder framgick det tydligen att Charlie även högg en fickkniv i magen på Almebäck? Någon annan förklaring kan jag inte hitta till deras straffutmätande. Om de nu gjort bedömningen efter de bilder (filmade från yttre rymden ungefär) jag har sett är det ett fullständigt horribelt straff, för "helt oprovocerad" kan man verkligen inte kalla en situation med två spelare som håller i varandra. Någon riktad armbåge mot huvudet är det inte heller, snarare är det så att Davies bara slänger ut armen i frustration.

Två matchers avstängning hade varit ett rimligare straff. Om man t.ex. ser till tidigare praxis; hur många matcher blev Augustsson i Elfsborg avstängd förra året för den här smällen på just Davies? 0 matcher! Fick Bajen straffspark? Vad tror ni?

Med diciplinnämndens oberäknelighet och förkärlek för Bajen kanske man istället ska vara glad att det inte blev spel inför tomma läktare i tre matcher...

Derby della Östermalm

Derby mellan Östermalmsklubbarna ikväll.

Tyvärr kommer jag att missa kvällens drabbning då jag och Neli är på konsert. Hon har dock beställt sms-rapporter från sin pappa och han verkar uppenbarligen vara lika pessimistisk som de flesta realistiska djurgårdare inför matchen. Så här besvarade han förfrågningen:

"Okej, jag rapporterar vid 0-1, 0-2, 0-3. Ska jag sluta vid 0-4?"

Själv har jag en känsla av att det blir ett kryss...

Bye bye Ranieri?

Endast två omgångar återstår av Serie A och vissa lag vill nog bara att säsongen nu ska ta slut.

Ett av lagen i ligan har inte lyckats vinna på sju hela omgångar, trots hemmamatcher mot storheter som Chievo, Lecce och erkänt bortasvaga Atalanta. Talar jag om Torino? Kanske Reggina? Eller Siena? Nej, jag talar förstås om Juventus. Den stolta gamla damen och forna vinstmaskinen...

Nu torde det inte längre råda några tvivel om att den gode Mister Ranieri inte är rätt man att leda de svartvita mot en ny härskarperiod inom den italienska fotbollen. Även om man har spelare som Poulsen och Mellberg i laget ska man inte kunna falla igenom på det sätt som skett de senaste månaderna.

Så vem ska då ta över? Personligen lägger jag min röst på en gammal Juve-favorit, den gamle mittfältsterriern Antonio Conte. Italiens Lolo Chanko. Conte som nyligen tog upp Bari i högstaligan (grattis förresten) och i det närmaste blivit helgonförklarad i staden vore perfekt för de svartvita. Uppenbarligen verkar han ha en viss tränartalang, samtidigt som han som gammal legend och lagkapten i Juve har den status som ger honom det extra förtroendekapital som kan behövas i en klubb där titlar och stora segrar är ett normaltillstånd.

Heta alternativ till Conte jag kunde tänka mig se på Juves tränarbänk i höst är Roberto Mancini eller Spaletti i Roma. Den sistnämnda för att det alltid är lika roligt att "stjäla" spelare och tränare från Romkubben...

Äntligen lite flyt

Tittar till sid 343 på text-tv och ser där Djurgården i blå skrift på plats 15...

Förra året var det hemmamatchen mot Helsingborg. Ett effektivt Bajen tog ledningen och var sedan under stort tryck i resten av matchen. Poppen tog allt inkusive en straff från Henrik Larsson. I år var det hemmamatchen mot Malmö. Bajen var under stort tryck under stora delar av matchen, tog ledningen och var sedan under än större tryck.

Charlie Davises segermål var talande för matchen. Frispark från Figueiredo i insidan av stolpen och ut. Hade det kommit en vindpust från söder när bollen låg i luften hade bollen istället gått stolpe in. I kontringen efter hamnar bollen istället i Malmös mål...

Tyckte mig se att spelarna idag gick in med en krigarinställning som saknats i tidigare matcher. Hoppas de kan fortsätta med det i de kommande och viktiga matcherna mot BP och Halmstad samt i årets övriga matcher. Bajen årgång 2009 kommer nämligen inte att kunna ta många poäng på halvfart.


Ny sjuk match på Vicente Calderón?

Nuförtiden när guldstriderna i de tre europeiska toppligorna är ungefär lika upphetsande som ett tal med Bo Lundgren får man hitta spänningen på annat håll. Bottenstriden i England berörde jag i ett tidigare inlägg. Striden om fjärdeplatsen i Italien har levt länge, även om sympatiska Genoa nu verkar fått ge sig till slut. Helgens mest spännande och betydelsefulla match utspelar sig i de södra delarna av den spanska huvudstaden ikväll.

Striden om den sista Champions League-platsen är benhård och ikväll möts två av kombatanterna; Atlético Madrid och Valencia. Valencia har i dagsläget en poäng till godo. Kan bli en riktigt festlig tillställning.


It´s (not) funny because it´s true

I dagens sportbladet går att läsa denna suveräna krönika av supporterunionens ordförande Frank Ågren.

Ibland när man läser tidningar får man intrycket av att besök på fotbollsmatcher (särskilt Stockholmsderbyn då det närmast är osannolikt att komma hem levande) är synonymt med att sätta sitt liv på spel. Att fotbollsarenor i Sverige är rena slagfälten där huliganerna (vilka utör ungefär hälften av besökarna) utan några som helst betänkligheter ger sig på fredliga besökare, kvinnor och små barn utanför arenan. Alla som regelbundet går på fotboll i Sverige vet att detta såklart är ohyggliga överdrifter. Klubbarna får idag betala dryga böter i de fall pyroteknik används och matcher bryts i fall då mynt och plastmuggar kastats in på planen. Samtidigt har vi hittills under säsongen alltså haft två läktarras, något som knappt gått att läsa om...

Att BP i det här fallet får spela allsvenskt spel på Grimsta är inget annat än en stor skandal. För det första har de en plan som fotboll inte kan bedrivas på. För det andra så är det ju uppenbarligen lite si och så med säkerheten på läktaren. För det tredje finns inte ens toaletter på samtliga läktare. Samtidigt diskuteras det livligt varför publiken inte kommer till de allsvenska arenorna? Ska man skratta eller gråta?

Borde inte klubbarna få betala böter om säkerheten inte är tillfredsställande? De borde rimligtvis kunna sägas ha större möjlighet att påverka arenans utformning än att hindra enskilda muppar från att smuggla in bengaler?

Det är naturligtvis trevligt för BP, som kämpar för att klara allsvenskt kontrakt, att kunna lägga sina ekonomiska resurser på annat än att ha en duglig arena med en duglig gräsmatta. Om det rent hypotetiskt hade ställts lite krav på klubben innan säsongen kanske de hade fått avstå ett nyförvärv, som i förlängningen kan innebära nytt allsvenskt kontrakt? Jag bara ber att det isf inte blir på Bajens bekostnad, en klubb som både har en grön gräsmatta och toaletter på arenan...

Tänk på Newcastle...

I dessa bistra tider känns det aningen tröstande att det faktiskt finns de som har det än värre...

Newcastle förlorade hemma mot Fulham idag och ligger nu under nedflyttningsstrecket med endast en omgång kvar att spela. I sista omgången väntar Aston Villa borta... Det lär nog bli sömnlösa nätter på en hel del håll runt om i Newcastle i veckan. Slutsatsen man kan dra av "skatornas" sannolika öde kan inte bli annan än att Gud fullständigt skiter i allt som har med tradition och fotbollskultur att göra. Det finns väl få städer och supportrar i England som förtjänar ett bättre lag mer?

-------

För Sveriges Newcastle, Bajen, väntar imorgon Malmö på Söderstadion, motståndarnas skräckarena, vårat ointagliga fort. Nja, de vanliga beskrivningarna fungerar inte riktigt lika bra i år. Det enda som egentligen talar för årets första poäng på hemmaarenan är väl att absolut allt talar för bortaseger. Möjligtvis också det faktum att det  kan det ju knappast heller kan bli sämre än senaste hemmamatchen mot Kalmar.

Det stora orosmomentet inför morgondagen är de antydningar man fått att Traoré återigen startar på högerbacken. Hans löpdueller mot Daniel Larsson kommer inte bli någon trevlig syn, den saken är säker... Nej, trots att Monteiro har ett passningsspel som får Olof Mellberg att framstå som Xavi, så förespråkar jag trots det honom på högerbacken för hans snabbhet.

Det går inte nog att betona hur viktig den kommande veckan blir för Bajens fortsatta säsong. Visst vore det mycket trevligt med en trepoängare imorgon (mest för den psykologiska lättnaden att ligga före dif) men det är de i två följande matcherna poängen ska trilla in. BP på onsdag är en match som bara måste vinnas och efter det väntar en hemmamatch mot Halmstad där möjligheten till poäng borde vara god, åtminstone sett till deras insats mot Elfsborg idag.

Tvärvändning

Den omtalade målsättningen har äntligen ändrats och det var sannerligen inte en dag för sent. "Topp 4" har på ett bräde blivit "att klara sig kvar". Det är vad jag kallar en klassisk tvärvändning.

Kostnaderna för spelartruppen kommer också att "bantas kraftigt" till nästa år, vilket säkert lär innebära att kapten Jensen inte kommer att få förnyat kontrakt, såvida han inte går med på en kraftig lönesänkning. Haris som också sitter på utgående ligger också i farozonen som det känns, men i hans fall beror det nog lika mycket på prestationerna på planen.

Det är verkligen inte någon tacksam sits han sitter i VD Andersson. För att använda ett av Zorans nya modeuttryck så kan man lätt säga att klubben hade en del "gamla stenar i ryggsäcken" när han tog över efter Appelqvist. I det här läget kan han ju bara förlora som det känns. Skulle Bajen åka ur så kommer han bli tidernas syndabock och kommer aldrig mer kunna sätta sin fot på Södermalm. Skulle vi å andra sidan klara oss kvar samtidigt som ekonomin räddas så kommer det knappast resas en staty till hans ära för det. VD-posten i Hammarby IF säsongen 2009 är inget jobb jag avundas direkt...


Ännu en spolierad talang?

Man blir så trött...

Igår var Erton Fejzullahu med och sänkte Bajen i svenska cupens åttondelsfinal, han gör succé och leder skytteligan i superettan och är sannolikt ett mycket jagat objekt inför sommaren. Vad har då Erton för ambitioner inom den närmaste framtiden? Att gå till ett topplag i allsvenskan där han får utvecklas ytterligare? Kanske ännu bättre, någon klubb i Holland där i stort sett samtliga svenskar verkar trivas och göra bra ifrån sig? Eller ännu bättre än så, en klubb i nivå med Udinese som så sent som i vintras var intresserade av honom? Nej, klubben som just nu verkar finnas i Erton Fejzullahus drömmar är den danska sas-ligaklubben Randers.

Vad är grejen med danska ligan? Vilka är det som hjärntvättar svenska spelare till att tro att Danmark är paradiset på jorden, att detta land är någon slags motsvariget till den förlovade guldstaden i National Treasure 2? Visst är det bättre betalt, men för svensk fotbolls skull hade man önskat att våra talanger hade haft mer tålamod och lite högre ambitioner med sina fotbollskarriärer än att representera klubbar som Randers, Midtjylland och Esbjerg. Någon enkel väg ut till europeiska toppligor är det ju knappast heller. Nämn en spelare som gått till Danmark och därefter haft succéartade karriärer? Själv kan jag faktiskt inte komma på en enda...

Hoppas nu verkligen dina stora proffsdrömmar slår in Erton. Ett kontraktserbjudande från Randers vore verkligen en "once in a lifetime"-möjlighet som du inte bör missa för allt i denna världen.

VD Andersson vs Tony G- Sista ronden?

Uttåg ur cupen igår kväll. Jag hade gärna skrivit här att Bajen ställde upp med en b-betonad uppställning, men det hade ju tyvärr varit en lögn...

Enligt eurosports "källor" börjar det nu osa hett runt Tony G, som tydligen inte går ihop med VD Andersson. Det sista hade hade väl t.o.m. Sebastian Rajalakso kunnat räkna ut efter vårens turer med tjafs om målsättningar och trupper. Skulle Tony sparkas vore det som jag ser det ett gigantiskt misstag och med säkerhet även ett mycket kostsamt sådant. Så sent som igår gick det att läsa i sportbladet om Bajens sparkrav på 18 miljoner under de närmaste två åren. En sparkad tränare rimmar inte direkt väl med det, speciellt då förklaringen till nuvarande kräftgång ligger i spelartruppen och inte i tränarstaben. Hur är det tänkt att Tonys avgångsvederlag ska finansieras? Det ligger ju skrämmande nära till hands att gissa på ytterligare spelarförsäljningar, eller i bästa fall uteblivna värvningar i sommar. Detta i ett läge då varje liten krona skulle behöva avsättas till spelarförvärv.

Årets citat står ändå ordförande Friedman för. Nog för att det är ett av årets hittills mest korkade, men han sammanfattar trots det Bajens problem ganska väl även om han själv är omedveten om det; "Om man tittar på lönekostnaderna så har vi absolut inte en svag trupp". Problemet är just det Friedman, att vi trots höga lönekostnader har en ytterst medelmåttig trupp som i dagsläget presterar på sin normala nivå. Jag vågar inte ens i min vildaste fantasi spekulera i hur mycket spelare som t.ex. Jensen, Traoré och David Johansson tjänar. Om jag ger mig på en gissning tror jag att dessa har allsvenska topplöner hela högen, men ingen vettig människa kan väl idag påstå att någon av dessa är allsvensk toppspelare? 

Det vore en katastrof utan dess like om Bajen åkte ur i höst. De kommande åren fram till att den nya arenan står klar är sannolikt de viktigaste någonsin i klubbens historia. Det är nu som organisationen ska byggas ut, publikunderlaget ska ökas och som ett slagkraftigt lag ska byggas för att kunna locka folk till "Stockholmsarenan". Vad händer med allt det om Bajen tvingas spela i superettan nästa år? Hjärnan slår nästan knut på sig själv när man tänker på det. Skräckexemplet IFK Norrköping vågar jag inte ens ta upp här. Men det finns åtminstone en person i Hammarby som borde känna till det alltför väl, nämligen VD Andersson...

Åttondelsfinal

Ett sannolikt mycket slitet (både fysiskt och mentalt) Bajen gästar ikväll Superettanledarna Mjällby i svenska cupen och jag kan inte påstå att vibbarna man har är speciellt positiva. Maif är obesegrade i år och förfogar över skytteligaledaren Erton Fejzullahu på topp. Innan säsongen ryktades det om att Bajen var ute efter denne anfallstalang och med facit i hand hade det väl inte varit helt fel att slå till då. Nu kan man väl tänka sig både att priset stigit markant samt att Fejzullahu själv sannolikt inte är intresserad av att spela i ett bottenlag i vår högsta serie...

Det som man har anledning att vara mest orolig för ikväll är dock de fasta situationerna, där Maif under säsongsinledningen ska ha visat sig mycket starka. I laget har de duktiga huvudspelare som den gamle Bajenmardrömmen "Bagarn" Rosengren samt mittbacksmonstret Robledo (det går rykten om att han är tre meter hög, kan någon bekräfta detta?), så det vill till att Igor har en bra kväll uppe i luften. Speciellt mot bakgrund av att vi varit usla just på fasta situationer hittills i år.

Kvällens match är annars ett utmärkt tillfälle att skaffa ett litet uns av självförtroende inför de sista matcherna innan sommaruppehållet. Det kan nog i slutändan av serien visa sig bra mycket viktigare än cupavancemanget i sig. Så snälla Bajen, ta chansen nu!

Doften av superetta

Ny förlust, men man har ju börjat vänja sig vid det här laget...

Bajen börjar matchen ganska optimistiskt, sedan kommer ett skott som tar på Traoré, och godnatt. Efter det tidiga ledningsmålet känns det som att matchen är avgjord och Bajen är aldrig nära poäng.

Nu börjar saker och ting mer och mer klarna; den här truppen kommer inte klara sig kvar i allsvenskan och innan sommaruppehållet kommer det inte bli många fler poäng. Det finns för stora brister offensivt och man ska inte låta sig luras av forceringen på slutet när matchen redan är avgjord.

Bajens vidare existens i allsvenskan hänger helt och hållet på riskkapitalpengar och jag ber till högre makter att vår ledning faktiskt inser detta. Men återigen ställer jag mig frågan; vilken spelare av någorlunda kvalitet vill till Hammarby idag?


Femårsplaner

Sportbladet skriver idag om Djurgårdens nya femårsplan, enligt vilken de inom denna tidsperiod ska ha vunnit två SM-guld och deltagit i minst ett europeiskt gruppspel. De sluter sig här med andra ord till typ hälften av alla allsvenska lag som ska vara "dominerande i Sverige", "ledande i Norden", "ha tredubblat sin omsättning", "spela regelbundet i Europa" etc. Gemensamt för de flesta av dessa planer är att de helt saknar realistisk grund. Det verkar ibland som att styrelserna bara slår fast målsättningar som de tycker låter bra.

När det gäller att bli ledande i Sverige är en sådan målsättning totalt orealistisk som jag ser det för alla klubbar utom två inom de närmaste fem åren; Malmö FF och IFK Göteborg. Tyvärr... Malmö framför allt har ett gyllene tillfälle att rycka ifrån de andra allsvenska klubbarna för ett bra tag framöver. Det som talar för detta är att;

- De har ett relativt stort publik- och sponsorunderlag då de är ensamma i en av Sveriges största städer.
- Talangutvecklingen är bland Sveriges bästa och de har stort upptagningsområde.
- De spelar på Sveriges överlägset bästa arena som de dessutom till stora delar äger själva och kan de närmaste åren skaffa sig ett stort ekonomiskt försprång gentemot t.ex. Stockholmsklubbarna. Även om dessa klubbar nu får nya "superarenor" kommer de sannolikt bara vara hyresgäster (precis som blåvitt) och detta begränsar intäkterna, även om de givetvis kommer att öka gentemot idag.
- Det dröjar väl länge än innan Hasse Borg går i pension?

Det lag som möjligtvis skulle kunna haka på skåningarna är Göteborg, som har en stor fördel i att de idag har sveriges överlägset bästa talangutveckling. Men i längden lär detta nog också stå sig ganska slätt om Mff ökar sina intäkter i tillräckligt stor grad. Money talks...

Som det ser ut nu kanske lag som dif, Bajen och aik istället borde sätta ihop femårsplaner bestående i att överleva ekonomiskt och undvika degradering?


Svenskdödarna

Det finns stunder då man påminns om hur fruktansvärt grym och orättvis världen är...

Samtidigt som Bajen har en trupp tunnare än Mehmetis överarmar och behovet av kvalitetsspelare är skrikande, spelade FCK:s reservlag match i danska div 2 i helgen. Några av spelarna som luftades var Johan Wiland, Niclas Jensen, Peter Larsson, Mathias 'Zanka' Jørgensen, Martin Vingaard, Libor Sionko och Dame N'Doye. Fy satan vad äcklad man blir.

Peter Larsson och Johan Wiland måste vara riktigt nöjda med sitt klubbval?

Framför allt historien med Peter Larsson är en djupt tragisk (ja, t.o.m. värre än den med Oremo) sådan för svensk fotboll. Under flera års tid har vi haft ett stort underskott av bra innerbackar, vilket understryks av att Petter Hansson, en spelare som frambringar rysningar i mig bara jag ser namnet, fortfarande är en viktig kugge. Till stor del beror detta förstås på den man som leder laget (en helt annan diskussion som vi tar vid annat tillfälle) men nog är det även så att vi inte får fram lika många bra mittbackar i svensk fotboll. I det läget är det därför viktigt att vi får ut spelare i den positionen till bra klubbar i bra ligor där de kan utvecklas ytterligare och få den "rutin från proffsspel" som vår förbundskapten värdesätter så högt.

Larsson är en av få lovande mittbackar vi fått fram på senare år och var ett relativt jagat objekt innan han till slut med en namnteckning på ett spelarkontrakt skrev under dödsdomen för sin egen karriär. Han är nu fast på bänken i Köpenhamn och kommer sannolikt aldrig få någon betydande roll, vare sig i något lag i en bra liga eller i landslaget. Även om han nu hade tagit en plats i FCK, hade det gjort någon skillnad? Listan på svenskar som gått via Danmark och sedan lyckats i bättre ligor är ju faktiskt ganska kort.

Nej, vi får helt enkelt vänta på nästa mittbackstalang och hoppas denne är klokare i sina beslut. Till dess får vi stå ut med Petter Hansson där bak. Och när han, Mellberg och Majstorovic slutar sina landslagskarriärer samtidigt inom en snar framtid? Då har Lagerbäck sannolikt slutat i landslaget, så det kan knappast sägas vara hans problem...

Örebro och fara från ovan

Ikväll smäller det. En ny "måstematch" borta mot Örebro och läget kunde sett ljusare ut i Bajenlägret. Skadade David Johansson, Laitinen, Helg, Jensen samt avstängde Söderström deltar inte, samtidigt som självförtroendet sannolikt inte direkt sprudlar bland de tillgängliga spelarna.

Men inget negativt som inte har något positivt med sig... Bristen på tillgängliga mittfältare tvingar förmodligen fram en förändring i uppställningen som jag tidigare förespråkat, nämligen Lolo ensam på det defensiva mittfältet. Hoppas på följande elva ikväll: Poppen; Monteiro, Traoré, Armas, E Johansson; Sema, Lolo, Gaete, Castro-Tello; Davies, Paulse.

Ensamma offensiva alternativ att ha på bänken; Freddy "the killer" Söderberg och Christer Gustafsson (spelade match så sent som igår med Htff). Man får hoppas Bajen avgjort innan man behöver ta till några byten...

Kämpa Hammarby!

-------

Nu går man inte säker någonstans när dif spelat match. Fullt slagsmål mellan 40 personer utbröt på flyget (!) hem från Malmö igår och det var ytterst nära att piloten tvingades nödlanda planet. Behöver väl knappast kommenteras ytterligare...

Det svänger om Atlético

Hur många sinnessjuka vändningar har Atlético Madrid inte mäktat med denna säsong egentligen? De har tidigare vänt till synes hopplösa tvåmålsunderlägen mot erkänt starka lag som Villarreal och omänskliga Barcelona. Idag ligger de under hemma mot Espanyol med 0-2 i halvtid, de har en man utvisad efter ett mycket tveksamt domslut och den offensiva handlingsförlamningen är nästan nere på Bajen-nivå... Loggar man i det läget in på sitt spelkonto och satsar en femhundralapp på hemmaseger innan andra halvleks start? Nästa gång ska jag åtminstone ta en allvarlig funderare.

Matchen slutar 3-2 efter mål djupt inne på tilläggstiden av Diego Forlán. Vem annars...


Oremo the winger

Snart sätts kaffebryggaren igång och man bänkar sig framför TV:n för att se Malmö - Djurgården.

Förhandsrapporterna talar om en uppställning med Sebastian "Liksom" Rajalakso i mitten och Johan Oremo ute på kanten. Ett genidrag eller idioti? Jag röstar på det senare och lutar mig tillbaka med ett nöjt leende. Tror denna eftermiddag kan bli mycket trevlig...

Oremo, som i somras köptes för dyra pengar, var då en av Sveriges mest jagade och lovande anfallare. I stort sett samtliga toppklubbar var ute efter hans namnteckning men det var till slut ett panikvärvande dif som gick segrande ur striden. Han hade kunnat spela mot dif idag på Sveriges häftigaste arena, han hade kunnat bilda anfallspar med "världens klokaste anfallare" Henrik Larsson, vars anfallspartners samtliga har utvecklats till toppspelare brevid honom, men han spelar idag istället på kanten i ett lag som i tabellen ligger efter hans gamla lag Gefle.

Jag kan se framför mig hur Johan på kvällarna sitter och slår sitt huvud i betongväggen hemma i lägenheten för detta val...


Ständigt dessa Redknapps


Sådan far, sådan son...

Efterspelet efter den så kallade "domarskandalen" i semifinalen i Champions League mellan Chelsea och Barcelona i veckan blev naturligtvis massivt i engelsk media. För ovanlighetens skull verkar tidernas största skämt både som yrkesman och människa, Harry Redknapp, ha lyckats hålla sig från att öppna truten, men familjen Redknapp har nu ändå fått komma till tals genom sonen Jamie, numera expert på Sky Sports.

Jamie Redknapp konstaterar här att Tom Henning Øvrebø helt enkelt inte höll för trycket. Förklaringen? Jo, nämligen att Tom Henning är norrman och dömer i tippeligan... Øvrebø, UEFA-domare sedan 2001, med 22 Champions League-matcher (hur många har pappa Harry rutin från, Jamie?) samt ett EM-slutspel på meritlistan, föll alltså på sin orutin från stora matcher. Förstår ni logiken? Det gör nog ingen förutom han själv och sannolikt också pappa Harry. Lösningen som han framför är att domare från Europas toppligor får exklusiv ensamrätt att döma stora matcher. Om nu dessa domare hade varit några slags ofelbara robotar hade väl detta kanske inte varit fel i sig, men man behöver ju inte gå tillbaka särskilt långt i tiden för att sänka Jamies argument till botten av Themsen.

Så sent som förra månaden spelades en för Premier Leagues utgång mycket betydelsefull match mellan Manchester United och Tottenham. Ni kan historien? Tottenham leder med 2-0 i halvtid, men efter bl.a. en horribelt dömd straffspark lyckas United vända matchen. Domaren som då "inte höll för trycket": en av de mest ansedda på de brittiska öarna; Howard Webb...

No further questions your honor.

Hoppet lever inför måndag


Första gången Martin Hansson hjälpt Hammarby?

Just nu känns det som man får glädja sig åt det lilla. Örebros kreatör och på förhand ett av de enskilt största hoten mot Hammarby på måndag, Nordin Gerzic, har fått sitt straff förlängt och missar därigenom matchen. Liksom även Fredrik Nordback. Mycket, mycket välbehövligt...

Tony talar ut

Tony G intervjuas i dagens sportbladet appropå Bajens lagom briljanta säsongsinledning och det är skönt att kunna konstatera att det åtminstone på tränarsidan finns insikt om hur allvarligt läget är. Sedan är det bara att hoppas att VD Andersson och styrelse även dom inser allvaret och att det inte går att släppa någon spelare i sommar, men det ska man väl inte vara alltför säker på.

Samtidigt måste det också in spelare i sommar och det kommer sannerligen varken bli enkelt eller billigt. En spelare som har några som helst bra alternativ att välja mellan skulle ju vara en idiot som valde Hammarby i dagsläget, såvida han inte kompenserades med en extra kryddad lön. Samtidigt torde väl både spelare samt säljande klubbar också vara fullt medvetna om den desperation som sannolikt (och dessutom fullt motiverat) kommer råda i Bajen när transferfönstret öppnar. Usch, hela ens inre fryser till is bara man tänker på det...

Rajalakso, liksom

Djurgårdens numera centrala anfallare Sebastian Rajalakso går från klarhet till klarhet. Efter att ha satt sitt första mål för året mot Gais i veckan så sprudlar han av självförtroende. Roligt för honom, för han har sannerligen inte haft många rätt i säsongsupptakten. Eller snarare efter säsongsstarten förra året där han med sina mål i fem raka matcher satte något slags rekord i utdelning och flyt.

Nu har Sebastian slagit till igen. Om ni tyckte rekordet med fem mål på fem matcher var imponerande, smaka då på den här intervjun i fan-tv där han lyckas slå något slags inofficiellt världsrekord i att på två minuter säga så många "liksom" som möjligt. Det nya och sannolikt mycket svårslagna rekordet lyder på tjugo gånger!

Nu får vi se om han lyckas bibehålla formen till matchen mot Malmö på söndag, liksom...

Zlatan eller Villa?

Zlatan till Barcelona? Som svensk och fotbollsintresserad hade det naturligtvis varit spännande, bortsett från att det med säkerhet skulle bli en Barca-hysteri utan dess like (det räcker så att säga med Zlatan-hysterin i sig) i det här landet. Tror dessutom han skulle passa ganska bra som 9:a centralt i deras tremannaanfall. Men... Det kommer aldrig att hända.

Varför skulle de betala 750 miljoner för en spelare när de kan få en annan spelare som för säkert samma pris skulle passa ännu bättre i laget? I Valencia, en klubb med enorma (för att inte säga gastronomiska) ekonomiska problem, spelar en spansk landslagsanfallare vid namn David Villa Sánchez. Det skulle förvåna mig om inte Barcelona gör ett allvarligt försök att få loss honom i sommar. Att Valencia kommer bli tvungen att sälja sin guldklimp råder det nog inga tvivel om, särkilt om de skulle missa Champions League. Allt handlar bara om hur mycket de kan lyckas få ut av en försäljning. En miljard som det ryktats om? Nja, om han inte kan tänka sig att flytta till Manchester och bilda anfallstrio med nobelpristagarna Robinho och Bellamy är det väl knappast troligt.

De enda klubbarna jag kan se skulle kunna snuva Barca på måltjuven är Liverpool eller Chelsea. Kalla mig gammalmodig, men personligen gillar jag när klubbar har någon slags nationell identitet. Därför säger jag så här, direkt till dig David Villa: Om nu inte Atlético Madrid skulle vara intresserade; gå då till Barcelona!

Dra upp rullgardinen VD Andersson

Fortfarande, efter att ha bevittnat matchen som spelades igår, står alltså vår käre VD Micke Andersson på fullaste allvar och påstår att topp-4 är en mycket rimlig målsättning för dagens Hammarby. Såvida han nu inte vet något vi inte vet, typ att Messi och Dani Alves är på ingång när transferfönstret öppnar, så är detta påstående häpnadsväckande. Det är så provocerande att man blir illamående rent av.


Sidled, bakåt, bakåt, sidled, sidled...

Tittar till sid 343 på text-tv och ser där Hammarby i blå skrift på plats 15...

I gårdagens sportbladet avslöjades Bajens nya riskkapitalsatsning som innan Kalmarmatchen skulle presenteras för investerarna. Bättre marknadsföring inför dessa investerare än vad spelarna gjorde på planen hade knappast kunnat gjorts. Spelet verkligen skrek ut; "DINA PENGAR BEHÖVS NU!". Jag ska villigt erkänna att jag lite då och då använder uttrycket "det sämsta jag sett" efter Bajens matcher, men efter slutsignalen igår kan inget uttryck beskriva insatsen bättre. Det var verkligen det sämsta jag sett. Stundtals var spelarna så stillastående att man trodde Madame Tussauds flyttat till Söderstadion. Rami Shaaban, för övrigt bästa grönvita spelaren igår, fick nästan fler passningar än våra spelfördelare tillsammans. När Charlie skickade bollen i mål i 82:a minuten var det Bajens första (!) riktiga målchans i matchen. Man skulle förvisso kunna hylla effektiviteten här, men efter att i andra änden av planen släppt till ungefär 87 målchanser och släppt in fyra mål, hjälper ju detta föga.

Jag gillar vår kapten Jensen starkt, men nu är frågan om han inte måste offras för lagets bästa. Vi måste helt enkelt få in fler offensiva och djupledslöpvilliga spelare på plan. I den mån dessa nu finns i truppen, för den spelartypen som verkligen behövs (och som Tony och Lasse Eriksson ropat högt efter) har vi ju faktiskt inte. Inte heller är Erkan Zengin en sådan, så ett mittfältsförvärv behövs vare sig han kommer tillbaka eller inte.

+ Rami Shaaban (landslagsklass!)
+ Nathan Paulse (gör det man kan kräva- fullt godkänd)
+ Det kom inget regn

- Samtliga spelare förutom Rami, Nathan och möjligtvis Emil
- Sidan 343 på text-tv
- Målsättningen: topp 4

Nu får videoanalytikern något att bita i...

-------

Drömfinalen är ett faktum: Barcelona - Manchester United. Någon tvekan om att det är Europas två bästa lag som kommer att mötas i finalen på Olimpico borde det väl inte vara, trots att Katalanerna tydligen (som viasat-vägrare missade jag tyvärr matchen) hade en fruktansvärd tur igår.

Den norske domaren Tom Henning Øvrebø gör nog iaf bäst i att nu investera i ett ordentligt sprinklersystem hemma i villan. Chelsea är inte direkt det bästa laget att döma bort om man vill ha ett okomplicerat liv efteråt. Fråga bara Anders Frisk...

Mitt liv som lyckoamulett åt dif...

Så var förbannelsen förlängd. Samtliga mina tre besök på Stockholms stadion har nu resulterat i hemmasegrar, så nu kommer det nog dröja innan jag återvänder till mörkrets borg igen.

Matchen i sig var väl på ett ungefär vad man kunde förvänta. Det enda riktigt färgstarka var Gais bortaställ samt Jankulovskis målvaktsdräkt, vilka fick Mark Knopflers svettband i den klassiska "Money For Nothing"-videon att blekna i en jämförelse. Oerhört blek var även göteborgarnas insats på planen denna kväll. Trots detta skapar de fler klara målchanser än mot Bajen senast och hade de bara haft lite bättre fokusering vid sina frilägen och skott mot öppet (!) mål så hade dif fortfarande haft krisstämpeln hängande över sig. Nu skanderade istället de 7000 på läktaren "SM-guld" efter sitt 1-0 mål. Inte dröjde det heller länge innan man fick ett drygt sms från djurgårdaren nere i Sevilla. Det är små marginaler i den här branchen...

Nu får vi hålla tummarna att detta inte var ett trendbrott för blåränderna. Definitivt svar på det kommer på söndag mot Malmö borta. Om nu bara Wilton Figueiredo, mannen med ett så snävt vidvinkelseende att han inte ser sina egna armar, kan få ordning på sina skott kan jag dock inte se att dif skulle komma undan med poäng. Gårdagens seger ändrar inte på det.

-------

Nu ligger det istället obehagligt nära till hands att krisrubrikerna flyttas över till Bajen om inte Kalmar besegras på onsdag. Som vanligt rör det sig med andra ord om en "måstematch". En match jag lyckats få med mig Neli på. Senast hon fick känna på Sveriges bästa (och Europas 11:e bästa) stämning blev det hemmaseger med 3-0 mot Trelleborg, så det är bara hoppas att även den trenden fortsätter...

Igor och Monday bildar med största sannolikhet mittbackspar igen, något som ska bli mycket intressant att se. Dessa två visade i senaste hemmamatchen mot Göteborg, trots stundtals förvirring i försvaret som helhet, ganska lovande intentioner. Annars hänger förstås mycket på Castro-Tello. I stark brist på övrig konstruktivitet på mittfältet är det glädjande att han visar gryende form och ett (sannolikt) tillbakadraget Kalmar kan nog förhoppningsvis passa honom.

Kämpa Hammarby!

-------

"Fredrik Reinfeldt är ingen supporter. Han är mer som min mamma som håller på Björklöven för att hon tycker att det låter fint."

-Lars Ohly citerad i dif:s matchprogram inför Gais-matchen

Det kom väl knappast som en överraskning?

Världens bästa frisparksskytt

Den engelska tidningen Daily Mail har gett sig på den omöjliga uppgiften att lista världens genom tiderna bästa frisparksskyttar, här återgett på sportbladet.

Kanske inte helt oväntat med tanke på engelsk medias (samt även en del av tränarkåren, läs: Harry Redknapp) många gånger snedvridna världsbild, så har de listat Beckham på förstaplats. Att stilikonen, med en pose framför kameran som om möjligt ännu är löjligare än Zoolanders, har ett bra tillslag på liggande boll är det väl ingen som betvivlar, men de herrar som jag här listar högre än engelsmannen har ett klart bredare register i mitt tycke. I deras fall är (eller i Mihajlovics fall rättare sagt: var) det en rejäl målchans vare sig bollen ligger på 16-meterslinjen eller 35 meter ut. Min topp 10 ser ut enligt följande:

1. Juninho
2. Sinisa Mihajlovic
3. David Beckham
4. Ronaldinho
5. Pierre Van Hooijdonk
6. Alessandro Del Piero
7. Cristiano Ronaldo
8. Georghe Hagi
9. Hristo Stoichkov
10. Roberto Carlos

Definitionen av snedvriden världsbild måste väl ändå vara att lista Paul Gascoigne på plats 7?!


Fotbollskändisar och glädjeattacker

Gårdagens allsvenska kändisspotting skedde på Cirkus och Glasvegas spelning där; BP:s försvarsveteran Richard Henriksson. Han visade härigenom att han inte bara verkar vara en riktigt trevlig och sympatisk människa, utan att han även har en osedvanligt bra musiksmak.

Men denna allsvenska kändisspotting står sig givetvis ganska slätt mot den som jag gjorde för något år sedan. Jag satt tillsammans med Neli på 4:ans buss och drog då en satirisk kommentar om en person utanför bussen. Hon blev måttligt road av min lustighet, men en som däremot inte lyckades hålla sig för skratt var den person som satt på sätet mittemot; nämligen Mats Rubarth. Han visade där att han inte bara verkar vara en trevlig och sympatisk (utanför plan kanske ska tilläggas) människa, utan att han även har ett bra sinne för humor...

-------

Från Glasvegas är steget inte långt till Glasgow Rangers och från Glasgow Rangers är steget inte långt till Gennaro Gattuso...

Det har kommit mig till kännedom att det fortfarande finns folk som inte sett detta fantastiska klipp. En underbar vacker scen med manlig, testosteronfylld glädjeyttring. Må hända att de som kallar Gattuso för "primat" eller "den felande länken" här får vatten på sin kvarn, men samtidigt går det ju inte att ogilla en människa som är så genuint äkta?

Marängpulver

Real Madrid - Barcelona: 2-6. Vi tar det i bokstavsform också för säkerhets skull: två mål mot sex. Fullständigt sinnessjukt! Om bortalaget hade varit lite mer effektiva hade detta mycket väl t.o.m. kunnat sluta med tvåsiffrigt.

Och vad säger man om Messi? Ingen vettig och drogfri människa skulle på allvar kunna påstå annat än att han just nu är bäst i världen. Ikväll hade det nog krävts att Real hade haft en Pepe som kunnat stampa av ryggraden på argentinaren för att han skulle stoppas...

Samtidigt som jag försöker komma på något lag i motsvarighet med dagens Barcelona, försöker jag även minnas ett "toppmöte" som har slutat med en så total förnedring? I minnet har jag såklart denna triumf, men något mer kan jag faktiskt inte påminna mig om i detta nu. Förslag välkomnas gärna här.

Marängsmulor

Andra halvlek i El clásico pågår för fullt och Barcelona har mer eller mindre uppvisning. 4-2 efter tidigt underläge i första halvlek. Man ska ha i åtanke att detta Real men möter på bortaplan faktiskt inte förlorat på flera månader, men är trots det chanslösa mot denna rödblåa anfallsmaskin.

Tanken har dykt upp en hel del gånger under säsongen och ikväll dyker den upp igen; har det någon gång under modern tid funnits ett så bra fotbollslag som denna upplaga av Barcelona? Den enda motsvarighet jag kan komma på är det fantastiska Ajax årgång 94/95. Bosman kom sedan ivägen och slog det laget i spillror. Frågan är vad som skulle kunna stoppa detta Barcelona? Den här säsongen: absolut ingenting...

Brasilianare på gång?

Och så har första namnet trillat in i silly season-spekulationerna inför sommaren; Ricardo Santos dos da Silva (känns det inte för övrigt som att alla brasilianare har det namnet?). Själva namnet känns väl inte direkt överdrivet hett om man ska vara ärlig, men det är nog kanske budgetalternativ man får ställa in sig på i dessa tider. Såvida man nu inte bakom kulisserna sparar på det verkliga artilleriet till en hyperfarlig offensiv mittfältare (hoppas, hoppas, hoppas på Sharbel Touma...), den spelartyp som jag tycker saknas mest (t.o.m. extremt mycket) i dagens Hammarby? Men mer sannolikt är detta nog tyvärr att glömma såvida man inte nu får in externt kapital på något sätt.

Om man istället ser det från andra och mer positiva sidan så är det väl trots allt detta en kostsam scoutingorganisation är till för; att hitta billiga och samtidigt bra spelare? Med Igor lyckades de ju faktiskt ganska bra.

Full fart neråt...

Tittar till sid 343 på text-tv och ser där Djurgården i blå skrift på plats 15. På måndag väntar Gais hemma på friidrottsstadion, en match jag blivit meddragen till. Tanken är nog att jag ska inta platsen mellan Ola i grönsvart och Neli i blårandigt och agera fredsmäklare, eller i värsta fall mänsklig sköld. I dagsläget är jag av förklarliga skäl mest orolig för Neli, även om hon som hon själv uttryckte idag "har gett upp totalt". En förvisso ganska sund och mänsklig reaktion för de som fått beskåda blårändernas så kallade "fotboll" i år.

Den enda som lär få packa väskorna och till slut följa med på Zoran Lukics berömda "resa" är nog han själv...

-------

Kalmar vann mot Häcken men imponerade tydligen inte. Just nu känns det faktiskt som att Bajen får ett litet favoritskap på sig inför matchen på onsdag. Det var ju inte direkt igår man senast kunde antyda något sådant inför ett möte mellan dessa lag...

Matchvinnaren Tobias Carlsson (han är lika mycket fotbollsspelare som han ser ut) skulle tydligen fira med att "gå hem och måla staketet". Herregud! Detta bonnlag är alltså regerande svenska mästare i fotboll?

You'll never walk alone Glenn!

Den 30 maj 2009 möts Chelsea och Everton i FA-cupfinalen på Wembley och när domaren efter 90 minuter plus tilläggstid (jag förutsätter att Everton är avfärdade inom ordinarie matchtid) blåst av matchen och TV-sändningen slocknat har en epok gått i graven. Han har bokstavligen varit en del av ens uppväxt. Ända sedan 1992 har han troget suttit i kommentarorsbåset och levererat klockrena (nåja) analyser i stil med "dom har alldeles för dålig inställning" eller "dom har alldeles för få bollar att jobba med uppe på topp". Nu är det slut med det. Likt hur man efter en bioföreställning får gå ut bakvägen till någon mörk, smutsig gränd bakom bion får han nu ta bakvägen ut till gränden bakom Viasat-studion. Jag talar naturligtvis om vår allas Glenn Hysén.

Bilden av Glenn som jag alltid kommer bära med mig är från då jag för några år sedan tittade på returmatchen mellan Juventus-Liverpool i Champions Leagues kvartsfinal. Innan matchen visade de ett sammandrag från första mötet och även om man i de flesta matcher ständigt blir påmind om denne mans opartiskhet, blev det här tydligare än någonsin. På ett ungefär lät sammandraget enligt följande:

Liverpool gör 1-0
Glenn: Ohhhh..där satt den!!!!

Liverpool gör 2-0
Glenn: OJOJOJ!! Vilket måååål!!!!!!

Juventus gör 1-2
Glenn: AJ..AJ....AJ!!!!

Likt de flesta (har aldrig stött på en människa som ärligt och oironiskt hyllat honom) andra har jag allt som oftast beklagat mig framför TV:n när han kommenterat, men efter att ha läst det lysande och rörande repotaget i Offside nr 1, 2009 om människan Glenn Hysén, kan man inte annat än älska honom. Vid ett tillfälle kommenterade han det faktum att han halkade allt längre ner på Viasat-stegen och sannolikt kunde börja räkna sina dagar där; "Jag kan inte imitera Fjellström. Jag är Glenn och inget annat. Jag får väl hitta på något annat. Inviga varuhus, jonglera med bollar. Fan vet." Den människa som inte får en klump i bröstet av att läsa dessa rader kan knappast sägas vara människa...

Så jag vill bara säga; tack för allt Glenn! Vi ses på något varuhus någon gång i framtiden.


RSS 2.0